adóvevő

szubjektív kulturális hír- és élményfeldolgozó készülék

Karádnak termékeny völgye
(Sej, haj, lululululárom!)

templom_2.jpgEste 8-at harangoznak. A nap nyugovóra tér, de a tikkasztó nyári hőségtől még gőzölög a poros aszfalt. A falu befogadó lakóin kívül a főutca sok helyütt romos, lakatlan épületei is tudják jól: Méta tábor zárókoncert kezdődik a karádi Szent László katolikus templomban. Izgatott táborlakók gyülekeznek, hogy egymás, a falubeliek és az Isten színe előtt is megfogadják: jövőre, egymással, ugyanitt újra találkoznak majd.

Ha a település a maga kicsinységével és egyszerűségével első látásra nem is feltétlen győzi meg az átutazót, a falu menti dús szőlőtőke sorok és rendezett kukoricatáblák már önmagukban termékeny helyről árulkodnak. Ebbe a termékeny völgybe költöztek be idén nyáron is immár 28-adik éve a Salamon Beáta népi hegedűtanár-előadóművész által kezdetek óta vezetett Métatábor lelkes és motivált lakói, akik többnyire függő visszatérők, de vannak köztük első ízben ide látogató zenei kalandorok és útkereső műkedvelők is. Ebben az inspiratív közegben évről-évre összetalálkoznak ők, a eltökélt és lelkes népzenét és néptáncot tanuló fiatalok és öregek, a népi kultúrát magas szinten hirdető nemzetközi művészek, világot látottól világtalan tehetségig, kezdőtől egészen a profiig. Az egymásra hangoltság itt nem kérdés, széthúzásnak helye nincs, ezt a tábori munkanapokat záró esti összehúzások is nyárról-nyárra szépen bizonyítják.

karad.jpg

Az itt töltött idő lassan, de intenzíven vánszorog, megannyi élménnyel és zenei anyaggal gazdagítva az ide látogatók életét. Ha a karádi faluvégen egykoron leány- és legényvásárokat tartottak, a Méta tábor ideje alatt ugyanitt kiváló és elszánt ifjú tehetségek közül bőséggel lehet válogatni.

 

S ha a Teremtő a hetedik napon annak idején meg is pihent, a táborlakók a nyolcadik napon sem teszik ezt meg: hét napos együttlétüket az eddigi hagyományokhoz híven az újonnan tanultak ünnepélyes előadásával koronázzák meg a katolikus templom idén felújított falai között.

A templom tornyán keresztül pedig magasba szállnak a hangok, s ez még a Magasságosnak is bizton kedvében van. Jókedvében tán megküldi az esőt is, hogy áldást s bőséget adjon a  völgyben megbúvó földeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://adovevo.blog.hu/api/trackback/id/tr6214933916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

adóvevő

tematika nélküli inspiratív és asszociatív ad-hoc elmélkedések a művészeten innen és túl

Friss topikok

Feedek

süti beállítások módosítása