adóvevő

szubjektív kulturális hír- és élményfeldolgozó készülék

Filmtöredékek nagybőgőre
Pengő Csaba Circles című szólóalbumának szubjektív ajánlója

Ha eddig nem ismertük Pengő Csaba munkásságát különböző zenekarok nagybőgőseként és basszusgitárosaként, hát elérkezett az idő! Idén megjelent nagybőgő szólóalbumával most betekintést enged hangszerének és önmagának mindenképp összetett, izgalmas és kifinomult világába. Olykor teljesen filmszerűek a szerzemények, óhatatlanul képeket látunk magunk előtt, mintha egy sötét vetítőszobában ülnénk s forogna a mozigép. Eljátszok a gondolattal, hogy szívesen lennék mozigépész. Vagy akár annak felesége.

Egy pillanatra sem engedi el hallgatóját, de a hallgató is nehezen engedi el Pengő játékát. Kicsit olyan, mint a gumikötél: erősen kapaszkodunk bele, de félünk, hogy a nyúlástól egyre megvékonyodva elszakad s a mélybe veszünk. Miközben csak enged, még enged, már épp el is engedne, majd hirtelen visszaránt. Dehogyis enged. Biztosra megy és biztosan megtart.

Aztán mintha hirtelen megszakadna a film és felkapcsolnák a villanyt. Pedig még néztem volna. Rá kell jöjjek, hogy se mozigépész nem vagyok, se a sérült filmszalagot nem tudom megjavítani, de most már biztosan tudom, hogy a könnyed burleszk nem érdekel. Ilyen játékkal simán bevállalom a drámaibb darabokat.

Az albumon négy duó erejéig Bögöthy Ádám is közreműködik, akivel együtt Pengő Csaba egy nagybőgőt népszerűsítő előadás-sorozatot is útjára indított országszerte. Bármikor és bárhol feltűnhetnek! 

Pengő Csaba: Circles | Inexhaustible Editions

Szubjektív tartalomjegyzék:

#1 circles 
A kör szimbólumnak sem utolsó! A három hangnemet érintő zenei motívum spirálként önmagába fut vissza. Ez csak a kezdet.

#2 sonata for solo double bass, no. 1
Húsba mar, szinte a kollektív generációs emlékezet kapuját döngeti. Súlya van, de nehézsége gyönyörűen gyógyító is lehet. Múltban megélhetett drámai történetek sejlenek fel, legjobban tesszük, ha megengedjük magunknak ezeket!

#3 midnight mood
A szerző mintha álmatlanságtól szenvedve alvás helyett pengetné a hangszert, összekötve az előző és következő tételeket.

#4 autumn rain in the secret garden
Lágy esőcseppek kérdéseket tesznek fel a harmóniáknak. A megválaszolatlan kérdésekben tulajdonképp az a jó, hogy sosem csalódhatunk.

#5 the lake of the cave
Két nagybőgő párbeszédébe mintha beleszólna egy harmónika is. Pedig nem.

#6 rumpus
Üldözött és üldöző intenzív jelenete lehet ez. Bárki elkaphat bárkit.

#7 buzz
Nagybőgő vs. zengőlégy. Csak óvatosan azzal a hangszerrel!

#8 winter field 
Azt hinnénk megdermedt körülöttünk minden, pedig a fagyos-kérges föld alatt ott bújkál a szenvedély, maga az élet.

#9 Eastern Europe Express
Lendületesen halad az korabeli expresszvonat, intenzíven zakatolnak a vonatkerekek, a gőzmozdony füttye szinte hiányzik. Persze tipikus, hogy szórakozásból valaki csak meghúzza a vészféket. Pedig kíváncsi lennék hova tart.

#10 island street
Önmagában is nagyszerűen megállja a helyét a slágergyanús szerzemény, de ha finom cin és drum kíséretet kapna, akár hallhatnánk a rádiókban is. Ezt nem szabad ennyiben hagyni!

#11 fish in a bush
Az a hal bizony vagy már nem él, vagy száraz tónak nedves partjára vetődött. Dög!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adovevo.blog.hu/api/trackback/id/tr7416736586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

adóvevő

tematika nélküli inspiratív és asszociatív ad-hoc elmélkedések a művészeten innen és túl

Friss topikok

Feedek

süti beállítások módosítása