adóvevő

szubjektív kulturális hír- és élményfeldolgozó készülék

Szappanopera

veronaki.jpg

Amerikából Európába szakadt állat, híres mestersége címere: mosodatulaj.

Cégtábláján határozottan áll a kreatív marketing:

"Megnyílt a mosoda!

Akar új bundát?

Keresse fel mosodámat.

Minden mocskos bundát tisztára mos Mosó Masa."

Bizony!

Hogy mennyire jövedelmező biznisz hazánkban mosodát nyitni, maradjon nyitott kérdés, most ne is keressünk rá választ. Sokkal fontosabb, hogy a mosodatulaj átszeli a tengert és május 12-én partot ér a Budapest Jazz Clubban, hogy leigázza a mai felnövő generációt, főleg azt megcélozva, amelyik a közeljövőben fog átesni az írás- és olvasástanulás tűzkeresztségén.

A Varga Katalin tollából egykor gyermekkönyvbe bújt Mosó Masa a Veronaki zenekar által feldolgozott verseket és meséket hozza magával, melyek azon túl, hogy utat mutatnak a magyar nyelvtani szabályok útvesztőjében, olykor komoly kérdéseket vetnek fel az olvasóban, még ha gyermeknyelven is.

A zene és mese összefonódásával most megszületett egy modern animációs klipsorozat is Szabó-Nyulász Melinda grafikáival, melyet az alkotók kéthetenként ütemezve mutatnak be a nagyérdeműnek, a gyermekeket ezzel vélhetően várakozásra és türelemre is próbálva tanítani.

A modern adaptáció első két része már meg is jelent: az első klip a mosodatulaj és kis segédje, Misu tengeri utazását jeleníti meg rendkívül letisztult, mégis kellően lendületes és impulzív zenei és képi anyaggal, mely a hullámok és a napszakok váltakozásának ritmusát követve régi kelta korok vándor életérzését tárja elénk.

A "szappanopera" második részében már kissé bonyolultabb a cselekmény, ahogy valójában az élet sem egyszerű.

Mondhatjuk, hogy a történet önismereti tükröt tart a felnőttek számára is, melyben a szereplők - akár a mai kor genderelmélete alapján - tetszőlegesen felcserélhetők.

Adott ugyanis egy király, akinek van egy ritka nyafka és kiállhatatlan lánya, és mivel a király szíve szerint leginkább már kiházasítaná őt fele királyságával együtt, felbérel egy sárkányt, hogy rabolja el a királylányt (akár többször is), hogy majd aztán megmentse magának egy valamire való királyfi, ahogy ugye az a mesében lenni szokott. De ez a király tényleg komolyan gondolta, hogy alkalmankénti három aranytallérral lefizeti a sárkányt? Szerencsétlen hétfejű ugyanis idejében rájön, hogy ez a helyzet neki érzelmileg nem jó, s tűzokádás nélkül, örömmel átengedi Aranyhajú Irinkót hős Mirkónak, s ő maga inkább kétkezi munkára, kosárfonásra adja fejét, mind a hetet. Más kérdés, hogy Mirkó sem bírja két napnál tovább a bigét, s visszaviszi a királynak, de hát a pénztártól való távozás után reklamálni elég keserves dolog.

Lesz hajcihő a következő epizódokban is bőven, joggal nevezhető tehát szappanoperának a sorozat.

Természetesen a fenti műelemzésben benne van a felnőttre rakódott cinizmus és irónia, melyek egy gyermek tisztaságát nem árnyékolhatják be. Zenész- és alkotótársaival együtt minderre nagyon figyel Tarján Veronika, azaz Veron, aki énekel, Veron aki mesél és Veron, aki nem mellesleg drámapedagógus is. Az a Veron, aki nagymamája, Varga Katalin írőnő örökségével a batyujában egy szép napon megismerkedett ütőhangszeres férjével, Mogyoró Kornéllal s elhatározták, hogy ezt az örökséget továbbadják gyermekzenekar formációként. Meg sem álltak, míg erre az elhívásra a maguk nemében is kitűnő muzsikustársakra leltek, így lett a hangzás a zenekari tagok által kiemelkedő színvonalon képviselt különféle stílusoktól tökéletes.

Így jöttek létre a Gőgös Gúnár Gedeon verseiből és meséiből feldolgozott Libabál és Kiugrott a gombóc munkacímű zenei lemezek és egy koncertszínházi előadás is, valamint ennek a csapatmunkának köszönhetően elevenedik most meg a zene által támogatva a mai modern mosómedve, melynek kedvtelésből való tartása, szaporítása és forgalomba hozatala az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 24/F. § szerint tilos.

Nem úgy mesekönyvben és CD lemezen.

S miközben a történetek egyik versről a másikra utaztatják a gyermekek fantáziáját, a ceruza ír, a kisiskolás olvas, zenei ízlésünk csiszolódik, a szappan pedig tisztára mos. Gyermeki csínyt és felnőtt cinizmust egyaránt.

Úgy ám!

Mosó Masa Mosodája - Veronaki zenekar lemezbemutató koncert:

2019. május 12., 11.00 óra Budapest Jazz Club

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adovevo.blog.hu/api/trackback/id/tr4314798730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

adóvevő

tematika nélküli inspiratív és asszociatív ad-hoc elmélkedések a művészeten innen és túl

Friss topikok

Feedek

süti beállítások módosítása