adóvevő

szubjektív kulturális hír- és élményfeldolgozó készülék

Búcsú, de nem a tánctól

Budapesten kívüli régiókban is találkozhatunk az idén 20. alkalommal megrendezésre kerülő L1danceFest jubileumi búcsúfesztiváljának programjaival.

L1danceFest2021 - Grafika: Korolovszky Anna

Ahogy a bennünket körülvevő világ és mi magunk is folyamatosan változunk, úgy változik az előadó és a közönség igénye is. Ezt a klisét fokozandó, már ahhoz is hozzáidomultunk, hogy bezárunk, kinyitunk, majd újra bezárunk s újra nyitunk; szaggatottsághoz, megszakítottsághoz adaptálódunk, a véglegességre pedig már gondolni sem merünk. Elég drámaian hangzik hát a jubileumi búcsúfesztivál fogalma, melyet az L1 Egyesület rendez 2021. szeptember 1. és 5. között huszadik s egyben utolsó alkalommal. Búcsúfesztivál, mert az L1danceFest – mely nemzetközi kortárs táncszínházi és társművészeti előadásokat sorakoztatott föl évenkénti ünneppel az elmúlt két évtizedben – búcsúzni kíván a skatulyába szorítás fenyegető lehetőségétől, a megfelelés kényszerűségétől és a kötelező köröknek tűnő sémáktól. 

„Abszolút szabadság nincs. A relatív szabadság azzal kezdődik, hogy a dolgok önmaguknak látszanak.” Benedek István orvos, író és művelődéstörténész ezen velős szabadságelmélete tűnik hirtelen talán a legmegfelelőbbnek arra, amit Ladjánszki Márta, a fesztivál művészeti vezetője és program-kurátora, az L1 Egyesület művészeti alelnöke munkásságával, táncművészetével képvisel. A természetességben hisz, koreográfiai elgondolásaitól nem áll távol a naturista felfogás sem, miként Umarmung című koreográfiájával szó szerint nemcsak saját és táncosai bőrét viszi vásárra, hanem a bátor, szabad szellemű nézőkét is, közben a lélek testre kivetülő megnyilvánulásait megtapasztalva. Nem meglepő tehát, hogy az ötnapos programsorozat részét képezi a szeptember 4-ei naturista nap, melynek keretében határaink feltérképezésével meztelen nézőként a naturizmusnak hódolhatunk, de akár nudista táncpartin is részt vehetünk, tesztelve nyitottságunkat.

Ladjánszki Márta: LetMeC - Fotó: NaVKE

Az érdeklődők interkulturális nyitottságának fejlesztéséről pedig az Artemisszió Interkulturális Alapítvány gondoskodik egy kétnapos képzés alatt, szintén a fesztivál keretein belül. Természetesen a szaxofonos zenész Varga Zsolt, az L1 Egyesület elnöke sem hiányozhat a fesztivál egyik fellépéséről sem, az egyesület művészei naponta ingáznak majd a Bakelit MultiArt Center és a vidéki helyszínek között. Szlovák és lengyel meghívott táncművészek performanszai mellett az egyesület művészeinek pop-up előadásai, kiállítás, vetítések, koncertek és beszélgetések közül válogathatunk a budapesti, dörgicsei, délegyházi, monori és csévharaszti helyszíneken az alábbi fesztiválmenetrend szerint.

A fesztivál Facebook felhívása itt található, a különböző konstrukciókban értékesítésre kerülő jegyekről pedig ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők.   

L1danceFest 2021 – 20 év! BÚCSÚKONCERT 
nemzetközi kortárs táncszínházi előadások fesztiválja, 2021. szeptember 1. – 5.

 

2021. szeptember 1. szerda 

BUDAPEST, Bakelit Multi Art Center

10.00 – 18.00

Interkulturális képzés az Artemisszió Interkulturális Alapítvány munkatársaival
A képzésen kizárólag előzetes online regisztrációval lehet ingyenesen részt venni.

19.00  Kiállítás megnyitó - Syporca Whandal (H) COPIA / Ellenbacher Ádám (H) A pozíción túl

20.00 Teatr A Part / Marcin Herich (PL): The Rite of Spring

21.30 Koncert

2021. szeptember 2. csütörtök 

DÖRGICSE, Boldogasszony piknikhely

12.00 – 18.00 
Pop-up előadások, beszélgetések - az előadásokon való részvétel ingyenes.
Megjelenő művészek: Déri András, Kovács István, Ladjánszki Márta, Varga Zsolt, Veres Flóra

BUDAPEST, Bakelit MAC

19.30 Connecting V4 ART-IN-RES – Tudj meg többet az előadó művészeti rezidens helyekről Magyarországon! /A Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF) támogatásával/

20.30 Koncert – Zsoám Project (Horváth Ádám Márton, Koroknai Zsolt, Varga Zsolt)

2021. szeptember 3. péntek

MONOR és CSÉVHARASZT

12.00 – 18.00
Pop-up előadások, beszélgetések - az előadásokon való részvétel ingyenes.
Megjelenő művészek: Berger Gyula és a ZéróPlusz TáncMűvek, Bot Ádám, Ellenbacher Ádám, Györke Tímea, Kovács Emese, Veres Flóra

BUDAPEST, Bakelit MAC

20.00 Alexandra Mireková (SK) deep blue
/A Be SpectACTive! program keretében, az „aktív nézői csoport” választásával./

20.30 Össztánc - Táncház
Ceremóniamester: Redő Júlia (táncpedagógus, táncos)
Élőben zenél: Soós Csaba prímás és zenekara

2021. szeptember 4. szombatNATURISTA NAP!

DÉLEGYHÁZA

Figyelem! A ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ esemény keretében a teljes napot meztelenül töltjük!

12.00 – 18.00
Töltsük együtt a napot a naturizmusnak hódolva és ismerkedjünk, emlékezzünk, elmélkedjünk együtt; miközben pop-up előadásokkal találkozhatunk! Az előadásokon való részvétel ingyenes.
Megjelenő művészek: Czap Gábor, Dániel Attila, Györke Tímea, Ladjánszki Márta, Varga Zsolt

20.30 Ladjánszki – Varga: LetMeC_natur
A ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében, a Be SpectACTive! programba ágyazva, az ‘aktív nézői csoport’ választásával.

21.30 Nudi táncparty / Ceremóniamester: zsopiN

2021. szeptember 5. vasárnap

BUDAPEST, MARGITSZIGET

13.00 – 16.00

Chill-out és elengedés, végső búcsú a Margitszigeten

A bejegyzés trackback címe:

https://adovevo.blog.hu/api/trackback/id/tr2116676008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

adóvevő

tematika nélküli inspiratív és asszociatív ad-hoc elmélkedések a művészeten innen és túl

Friss topikok

Feedek

süti beállítások módosítása